Pita

Opis: 

Płaski dwuwarstwowy chleb o małej ilości miękiszu przylegającego do obu skórek.

Pitta jest płaski grecki chleb,grubości 0,5 cm, o wyraźnej żółtej barwie Średnica obu chlebów waha się od 12 do 20cm.

Pide to arabska nazwa podobnego chleba.

Khoubiz lub khoubiz sorj o płaski chleb wytwarzany w Libanie i Syrii, pieczony na żelaznej kopule (sorj) nad otwartym ogniem.

Zdjęcie: 

pita

Pochodzenie i dzieje: 

Chleby te najwyraźniej wywodzą się z czasów prehistorycznych i starożytnych, kiedy to z papki z roztartego zboża formowano płaskie placki i pieczono je na gprących kamieniach. Gdy Egipcjanie odkryli zakwaszanie ciasta (sekretu tego zazdrośnie strzegli przez długie lata), chleb stał się lżejszy i łatwiejszy do zjedzenia; stanowiło to ogromny postęp w porównaniu z prymitywnym przaśnym chlebem, twardym i gumowatym.

Zakup i przechowywanie: 

Jeśli chlebki powinny byćciepłe należy je podgrzać krótko w piekarniku lub opiekaczu> Aby otworzyć znajdującą się pomiędzy dwiema warstwami "kieszeń", rozciąć  ostrym nożem na połowie obwodu obrzeże chlebka i delikatnie otworzyć. Duże chleby dwuwarstwowe można  przecinać na połowy i otwieraćw miejscy przecięcia. Chleby z kieszenią można faszerować dowolnym gorącym lub zimnym nadzieniem, a wszelkie płaskie chleby można zwijać wokół umieszczonego w środku nadzienia. Okrągłe, płaskie chleby można wykorzystywać jako podłoże do szybkiego przygotowania pizzy. Wszystkie tego rodzaju chleby można  podawać jako dodatek do różnych potraw lub uzywać do wygarniania sosów i purée z warzyw.

Wartość odżywcza: 

Dobre źródło białka, żelaza, tiaminy i niacyny, umiarkowanie dobre błonnika i wapnia; zawiera duze ilości sodu. Odmiany razowe mogą mieć dwa razy wiecej tiaminy i trzy błonnika.

Porcja: 

60 g

Wartość energetyczna : 

670.00 kJ

Białko ogółem: 

6.00 g

Węglowodany ogółem: 

35.00 g

Błonnik pokarmowy: 

2.50 g

Sód: 

310.00 mg

Wapń: 

55.00 mg

Żelazo: 

1.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.15 mg

Niacyna: 

2.00 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: