Pełnoziarnisty chleb mieszany

Opis: 

Chleb wypiekany z maki bialej i/lub razowej, z dodatkiem śrutowatych ziaren zboża.

Zdjęcie: 

pełnoziarnisty chleb mieszany

Pochodzenie i dzieje: 

Pierwszą osobą, która podjęła produkcję białego chleba z dodatkiem mieszanki ziaren zbóż, byl szwajcarski biochemik i propagator medycyny naturalnej, dr K.C. Alfred Vogel. Po latah ekserymentów uzyskał w końcu w połowie lat 50-tych złoty medal za swój chleb. Wkrótce pojawily sie inne marki i rodzaje mieszanego chleba pełnoziarnistego, które obecnie niemal całkiem wyparły z rynku normalne chleby mieszane, produkowane zazwyczaj z mąki białej i żytniej, mieszanej w równych proporcjach. Ponieważ nastąpił wzrost zainteresowania konsumentów dokladnym składem chleba, producenci i handlowcy zaczęli stosować precyzyjniejsze nazwy rozmaitych gatunków chleba. Mieszane chleby pelnoziarniste coraz latwiej kupić, są popularne ze względu na orzechowy smak i chrupką konsystencję.

Zakup i przechowywanie: 

Sprzedawany jest w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach. Przechowywać w opakowaniu firmowym w temperaturze pokojowej, a podczas wilgotnej pogody w lodówce. Dłużej można przechowywać w zamrażalniku. Chleb w opakowaniu firmowym należy włożyć do dobrej torebki do zamrażarek. Usunąć z niej jak najwięcej powietrza bez zgniecenia chleba, zapieczętować, przylepić nalepkę z datą; przechowywać nie dluzej niż 4 miesiące.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Mieszany chleb pełnoziarnisty można upiec także w domu, stosując mieszankę mąki razowej i żytniej, do 30 % wymaganej ilości mąki można zastapić śrutowymi ziarnami dowolnych zbóż (według wlasnego wyboru). odmierzyć określoną przepisem ilość wody, zagotować i zalać wrzątkiem ziarna; odstawic na pewnien czas, by ziarna zmiękły, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Mieszany chleb pełnoziarnisty nadaje się na grzanki, kanapki; pokruszony można dodawać do kotletów mielonych, hamburgerów, slodkich deserów i puuddingów, a także stosować jako "wypełniacz" do kosztowniejszych potraw.

Wartość odżywcza: 

60 g to dwie przeciętne kromki chleba. Są dobrym źródłem tiaminy i niacyny, ponadto zawierają umiarkowane ilości białka, błonnika i cynku. Poszczególne gatunki mieszanego chleba mogą się różnić nieco wartością odżywczą, w zależności od proporcji mąki.

Porcja: 

60 g

Wartość energetyczna : 

590.00 kJ

Białko ogółem: 

6.00 g

Węglowodany ogółem: 

27.00 g

Błonnik pokarmowy: 

3.00 g

Sód: 

280.00 mg

Potas: 

130.00 mg

Magnez: 

27.50 mg

Żelazo: 

1.20 mg

Cynk: 

0.80 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.05 mg

Niacyna: 

2.00 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: