Maca

Opis: 

Cienkie placki z przaśnego (nie kwaszonego) ciasta, wyrabiane z mąki pszennej z wodą, czasem z dodatkiem soli.

Zdjęcie: 

maca

Pochodzenie i dzieje: 

Jest to pierwotne, przaśne pieczywo, wzmiankowane w Biblii, wypiekane pod specjalnym nadzorem dla społeczności żydowskiej, upamietniajaące ucieczkę Izraelitów ze starożytnego Egiptu. Uciekali w takim pośpiechu, że nie zabrali ze sobą zakwasu. Maca spożywana jest zawsze podczas żydowskiego święta Paschy, aby przypominać Żydom tę ucieczkę z niewoli.

Zakup i przechowywanie: 

Kupuje sie ją w sklepach koszernych. Podaje sie podobnie jak krakersy lub jako substytut chleba na zakwasie.

Wartość odżywcza: 

Umiarkowanie dobre źródło tiaminy, niacyny i żelaza.

Porcja: 

30 g

Wartość energetyczna : 

490.00 kJ

Białko ogółem: 

3.00 g

Węglowodany ogółem: 

26.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.00 g

Sód: 

5.00 mg

Potas: 

45.00 mg

Magnez: 

6.00 mg

Żelazo: 

0.40 mg

Cynk: 

0.20 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.05 mg

Niacyna: 

1.00 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: