Paluszki grissini

Opis: 

Cienkie, kruche  paluszki  w kształcie ołówka; magą mieć długość 25-30 cm. Tradycyjne, ręcznie robione grissimi mają nieregularny, guzowaty kształt.

Zdjęcie: 

paluszki grissini

Pochodzenie i dzieje: 

Prawdopodobnie kolebką grissini był Turyn, gdzie zaczęto je wypiekać w polowie XVII w. Uważano, że działają dobrze na trawienie; niektórzy twierdzą, że cieszyly się tak wielkim powodzeniem, że w bardzo krótkim czasie stały się dobrze znane w całych Włoszech. Gdy Napolen ztknął się z tymi "les petits  batons de Turin" - jak głosi legenda - ustanowił szybką pocztę, aby zapewnić codzienne ich dostawy na swój dwór.

Zakup i przechowywanie: 

W supermarketach, sklepach z żywnością wloską i w większości sklepów delikatesowych można kupić zarówno grissini miejscowej produkcji, jak i importowane z Włoch; paczkowane są w rożnej wielkości pudełkach. W oryginalnym opakowaniu lub w zamkniętym pojemniku można je przechowywać przez długie miesiące.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Zazwyczaj można je spotkać na stołach we włoskich restauracjach. Grissini jada sie bez dodatków, jako przekaskę, aczkolwiek niektórzy nie-Włosi łamią je na mniejsze kawałki i smarują masłem.

Odmiany: 

Kategoria: